Eğitim Hâli, Zeynep Hancı ve Muhammed Atalay’ın işbirliğiyle ortaya çıkmış ve Aposto’da yayın yapan müthiş bir girişim. Amaçları: “iki haftada bir cuma günleri saat 11’de; eğitimin konuş(a)madığımız, saklı, yasak, eğlenceli, unutulmaz, birlikte, başka, kısacası her hâlini bu bültende paylaşmak.”
İnanılmaz bir iş başarıyorlar kanımca. Tüm paylaşımlarını ilgiyle izliyorum. Eğitimin birçok halini paylaştılar bugüne kadar: tanışıklık hâli, arkadaşlık hâli, mezun hâli, başlangıç hâli, çocuk hakları hâli, eğitim hakkı hâli. Hepsini mutlaka okumanızı öneririm. Ben içlerinde bir seriye çok düştüm: 81 il 81 Eğitimci. Alfabetik sırayla gidiyorlar. Adana, Adıyaman’ın ardından Afyon’u yayımladılar yakın zamanda.

Bu seride önce ile ilişkin temel bazı göstergelerle o ildeki eğitimin durumunu paylaşıyorlar, ardından o ilde görev yapan bir öğretmene yönelttikleri sorulara verilen yanıtları derliyorlar. Nefis bir yazı dizisi.
Bu yazı dizisiyle eğitimin karmaşık yapısını, kökleşmiş, kronikleşmiş sorunlarını, güçlü ve zayıf yanlarını özet olarak görebiliyoruz. Sadece bu seride yayımlananları ele alarak çözüm önerileri ve kamu kurumlarından talepleri tartışmak pekâla mümkün.
Örneğin Adana‘nın eğitim hâli bize Adana’da aktif olarak çalışanların yaklaşık %43’ünün çocuk olduğunu gösteriyor. Adana’da görev yapan öğretmenlerse öğrenci ve velilerin eğitime ilişkin umutlarının azaldığını paylaşıyorlar. Sorunlara karşı ise dayanışma ağlarını takip etmeyi çözüm olarak öneriyorlar.
Adıyaman‘a geçtiklerinde “5 yaşa kadar okul öncesi eğitimde net %64,5 okullaşma oranı ile hem bölge ortalamasının hem de Türkiye ortalamasının üzerinde” olduğunu görüyoruz. Bu ilde görev yapan bir öğretmen “okullarda yapılan sosyal ve kültürel faaliyetlerin azlığı” konusuna ve dijital dönüşüme uyum için çalışma yapılması gerekliliğine işaret ediyor. Kütüphanesiz Okul Kalmayacak projesinin bu ilde önemli bir yer tuttuğunu da görebiliyoruz.
Yayımlanan son il ise Afyon. Afyon’da “kız çocuklarının okullulaşma oranı bölge ortalamasının üzerinde”. BU ilde görev yapan bir öğretmen “tüm eğitim sisteminin sorunu: plansızlık, düzensizlik, kaos” olmasına işaret etmiş. Sorunlarla uğraşmak istememenin derdine (bunun yapısal nedenleri var elbette, bireysel bir tutum değil tek başına) ve sonucuna da değinmiş. Birçok nedenle “işbirliği içinde, dayanışarak yeni fikirler ortaya çıkarma gibi yöntemlerle uğraşmaya kimsenin pek dermanı kalmıyor” ve bu nedenle de okullarda kurum olma hâli zarar görüyor.
Ben kısa bir seçki paylaşmış oldum. Rahat akan, kolay okunan, düşündüren bu seriyi izlemenizi önermek isterim.
Herkese umutlu eğitim hâli dileklerimle,
Burcu